Ené Bakos Irén üzente 15 éve

Köszönöm a megemlékezést.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Köszönöm , hogy olvashattam és hallhattam , mert nagyon tetszett.

Válasz

Varróné Juhász Judit üzente 15 éve

Köszönöm szépen Zsuzsa az ajánlást!
Szép hétvégét kívánok neked!
Puszi, Judit :)

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 15 éve

Köszönöm Bogyesz a megemlékezést,jól soul-t ez a zene

Válasz

KIss Sándorné Marika üzente 15 éve

kösz a megemlékezést

Válasz

Czeller Károly üzente 15 éve

Köszönöm,hogy megnézhetem.

Válasz

Rné Magdi üzente 15 éve

Köszönöm a szép megemlékezést.
Jó volt hallani ujra ,
és emlékezni azokra a szép hatvanas évekre.
PUSZ-PUSZ

Válasz

Tóth Tünde üzente 15 éve

Köszi a megemlékezést nagyon jó volt . Szia Tünde

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 15 éve

Köszönöm a tartalmas megemlékezést, nagyon jó volt újra hallani e szép dalt.

Válasz

M Imre üzente 15 éve

Szeret engem a Network :) én már előzőleg is kaptam Ray ajánlót.

Válasz

Kováts Lajosné üzente 15 éve

Köszönöm , hogy olvashattam és hallhattam ezt a nagyon szép beírást..

Válasz

M Imre üzente 15 éve

És láttam a Ray című filmet is. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Válasz

M Imre üzente 15 éve

Szeretem a zenéjét, köszi! Kerestem azt a dupla lemezt, melynek egyik felén a korai Beatles, még Pete Best-el Ray Charlest kíséri, például a What 'd I Say című számban...nem találtam, helyette némi info még a bloghoz:
Ray Charles a klasszikusok közül Chopint, a "könnyebb" műfajok nagyjai közül Art Tatumöt, Louis Jordant, Nat "King" Cole-t tekintette példaképének. Fantasztikusan énekelt, utánozhatatlan zongorista, zeneszerző és hangszerelő is volt. Amellett, hogy a fekete-fehér billentyűk mestere volt, igen jól szaxofonozott és klarinétozott. Több mint tízezer koncertje után április 30-án jelent meg a nyilvánosság előtt utoljára. (A tízezredik fellépésére tavaly májusban Los Angelesben került sor.)

A világ egyik legismertebb előadóművésze volt, akit sok más pályatársától eltérően még a hatvanas évek beat- és rockhulláma sem tudott eltéríteni a pályától. Szívesen tanult a fiatalabb nemzedéktől, amint ezt a Beatles Yesterday és Eleanor Rigby című dalainak feldolgozásával is bizonyította.

Májbetegség következtében hunyt el, életrajzírója szerint az utóbbi hetekben már beszélni sem tudott. "Tavaly" (passzio.hu) csípőproblémák miatt volt kénytelen lemondani turnéját. Sok egyéb betegség is gyötörte.

Hároméves korában kezdett zongorázni, s miután hatéves korában zöldhályog következtében megvakult, a hangjegyeket már csak a Braille-írás segítségével ismerhette meg. Hamar árvaságra jutott, de a csapások nem törték meg: 12 éves korától zenekarokban játszott, 15 évesen az iskolát is feladta a zene kedvéért. Első lemezfelvétele 1949-ben készült a Downbeat Recordsnál. Egyik korai dala a Mess Around, s ugyanez volt az egyik utolsó, idei lemezének címe is. Az első időkben megjelent dalai közül a rhythm and blues-listákra felkerült a Confessin The Blues, a Baby Let Me Hold Your Hand és a gospeles "beütésű" Hallelujah, I Love Her So. Az ötvenes évek elejétől az Atlantic Records vette a szárnyai alá. A rock and roll és a rhythm and blues csodálatos ötvözete volt az 1955-ben készült I Got A Woman, amely elsőként ért a csúcsra.

Az ötvenes évek végén jelent meg Ray Charles világszerte legismertebb dala, a What,d I Say, amelyet fekete és fehér zenészek sokasága dolgozott fel. A legszebb dalaiból hirtelen összeszedett listáról aligha hiányozhat a Leave My Woman Alone, a Drown In My Own Tears, az Unchain My Heart, a Hit The Road Jack, az I Believe To My Soul, a Let Go Get Stoned, valamint a Come Rain Or Come Shine.

Az őt ért csapások következtében érzékeny, sértődékeny, kissé nehezen kezelhető ember volt. Ugyanerre vezethető vissza, hogy fiatalon kábítószerfüggő lett. Ray Charles a legsikeresebb művészek egyike volt. Grammy-díjak sokaságával tüntették ki, 1987-ben megkapta az életműdíjat is. A Polar-díj kitüntetettje. Tizennégy dala vezette valamelyik listát, de volt köztük olyan - az I Can't Stop Loving You és a Hit The Road Jack -amelyik többször is az élre került. Az elsők között került be a rock and roll halhatatlanjai közé. Befogadta Ray Charlest a film világa is: Magyarországon a legismertebb a Blues Brothers című zenés filmbeli szerepe. Jó néhány lehetőséget kapott a televízióban is. A Live Aid segélykoncerthez kapcsolódó We Are The World kislemez egyik vezéralakja volt, és fellépett a John Lennon-emlékkoncerten is.

A hatalmas életmű részletei ismét reflektorfénybe kerülnek a következő hetekben. A kiadók nyilván újabb csemegékkel rukkolnak elő, s megindul majd a nagy sikerek újrakiadása is. Ami biztos: rövidesen megjelenik egy nemrégiben befejezett lemeze, amelyen B. B. Kinggel, Elton Johnnal, Willie Nelsonnal, Diana Krall-lal és másokkal énekel.

Válasz

molnar magda üzente 15 éve

szia koszi szepen hogy gondoltal ram is.nagy oromot okoztal velle.magdi

Válasz

Cserna Marcsi üzente 15 éve

Ray Charlesra emlékezve születésének 78.évfordulóján igazán jó volt hallani ezt a szép gospel dalt, s közben olvasni az Őt méltató megemlékezést.
Köszi szépen.


Válasz